Menu

Spaanse wijn: De gids

Spanje staat op nummer 3 van wijn producerende landen. Toch heeft Spanje het grootste aantal wijngaarden ter wereld. Dit verschil heeft te maken met de extreme weersomstandigheden die je in Spanje tegenkomt. Spanje ligt relatief dicht bij de evenaar, waardoor het land te maken heeft met droogte en hoge temperaturen. Dit zijn niet de ideale omstandigheden voor wijnbouw. Deze omstandigheden verplichten de wijnbouwers om hun wijnranken ver van elkaar aan te planten. Wat ervoor zorgt dat de productie kleiner is dan de oppervlakte doet vermoeden. Doordat Spanje zo‘n 90% van zijn wijngebieden op grotere hoogtes heeft, krijgen de druiven genoeg frisheid om goede wijnen te kunnen maken. Spanje heeft ontzettend veel druivenrassen en hierdoor ook een groot aanbod in verschillende wijnen. De wijnen die ik benoem, zijn ook diegene die ik in mijn ontdekkingsreis tegen ben gekomen en die ik de moeite waard vind om met jullie te delen. Laten we beginnen met DOCa Rioja, een van de bekendste wijngebieden in Spanje. Hier worden heerlijke wijnen gemaakt met een combinatie van Tempranillo en Garnacha. Vaak krijgen deze wijnen houtrijping, de rijpingsperiode van deze wijnen zorgt voor de verschillende soorten Rioja die er op de markt zijn. Je kunt de termen Crianza, Reserva en Gran reserva vaak vinden op het etiket van een Rioja. Door het gematigde klimaat in dit gebied, krijg je volle wijnen met rijpe aroma’s van rood en zwart fruit. Iets meer landinwaarts vind je DO Ribera del Duero, waar de Tempranillo druif groeit. Dit gebied heeft een warmer klimaat dan DOCa Rioja, waardoor de wijnen een vollere body hebben en meer aroma’s van rijp zwart fruit. Links onder Ribera del Duero ligt DO Rueda. Een bekend gebied voor de Verdejo druif. Een van de meest bekende witte Spaanse wijnen. Deze wijnen zijn vaak fris, licht zurig en wat tropisch. De frisheid krijgt deze wijn, doordat de druiven ’s nachts worden geoogst.